Jak vytavit vosk

20.11.2020

Vosk můžeme vytavit ve slunečním tavidle, ve vodní lázni, nebo pomocí páry. Sluneční tavidlo je nejlevnější způsob jak získat z plástů koláč včelího vosku. Nevýhodou je ale potřeba slunce. Tento způsob je vhodný pro včelaře s malým počtem včelstev. Nejlepší způsob je použití páry. K tomu vám stačí parní vyvíječ, který pořídíte ve včelařských potřebách za ca.1200 korun, a plastová nádoba s víkem. Do plastové nádoby uděláme dva otvory, první asi v polovině výšky nádoby (pro přívod páry od vyvíječe) a druhý otvor u dna nádoby pro vytékání vosku. Vosk můžeme získat také vyvařením ve vodní lázni. Rozvařenou voští je vhodné vylisovat v pařáku (v lisu), nebo použít odstředivku. Dosáhneme takto nejvyšší výtěžnosti vosku. Tento způsob je ale nejnáročnější finančně i časově a je vhodný pro včelaře s vyšším počtem včelstev. Vosk v tekutém stavu nesmí přijít do kontaktu s kovy (železo, měď, nikl, zinek). Při kontaktu s těmito kovy vznikají nevzhledné sloučeniny, které vosk poškozují. Je dobré tomuto předcházet, než následně takovýto vosk napravovat Vhodné materiály jsou nerez, neporušená smaltovaná nádoba, plast. Výhoda tavení párou a vyvařováním ve vodě je, že můžeme vytavit celé rámky včetně drátku, rámečky očistíme, vlnkovačem napneme drátek a rámeček je možné použít opět příští sezónu. Pozor při vyšší teplotě (ca. nad 150st.C) může dojít k připálení vosku. Připálený vosk je pro výrobu mezistěn nepoužitelný.

Vytavený vosk je nutné ještě alespoň jednou rozvařit s dešťovou, nebo destilovanou vodou a nechat pomalu vychladnout, aby nečistoty měly dostatek času se usadit u dna nádoby. Při vaření vosku s vodou musíme hlídat teplotu, protože by mohlo dojít ke skrytému varu a k následnému vykypění vosku! Pro důkladnější vyčištění, případně k nápravě poškozeného vosku můžeme použít potravinářkou kyselinu citrónovou (nebo kyselinu šťavelovou). K 10kg vosku přidáme 1,5 - 2 litry vody a ca.10g kyseliny. Všechno je nutné důkladně zamíchat. Pozor na teplotu, riziko skrytého varu! Nádobu s voskem necháme pomalu vychladnout do druhého dne. Nečistoty, které se nám usadí na spodní části voskového koláče oškrábeme špachtlí. Získáme tak kvalitní včelí vosk pro výrobu mezistěn, svíček apod.